Al zolang ik mij kan herinneren, maakte mijn oma kruidkoek. Bij elk familiefeestje of bij de verjaardag van mijn opa en oma had mijn oma er weer één (of twee) gebakken. Heerlijk vond iedereen het altijd. Dat recept moest ik natuurlijk ook uitproberen en vandaag deel ik hem met jullie. Bedankt oma!
Ingrediënten voor 1 grote (35 cm) of 2 kleinere cakes:
– 125 gr rozijnen
-100 gr abrikozen
– 50 gr walnoten
– 500 gr donker-bruine basterdsuiker
– 500 gr. tarwe bloem + 1 zakje bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel)
– 1 grote eetlepel koekkruiden
– 350 ml water
Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 175 graden.
– Laat de rozijnen ongeveer 10 min. weken in lauw water, laat ze daarna uitlekken.
– Spoel de abrikozen af en snij ze in kleine stukjes.
– Hak de walnoten in stukjes.
– Meng de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en de basterdsuiker in een beslagkom.
– Voeg de rozijnen, abrikozen en walnoten hierbij en roer het door elkaar.
– Voeg het water toe en roer alles door elkaar tot een beslag.
– Vet de bakvorm in met boeter en bestrooi het met wat paneermeel/bloem.
– Doe het beslag in 1 groot bakblik of verdeel het over 2 kleine.
– Bak de koek 75 min op 175 graden
– Eetsmakelijk
Tips van oma:
– Houdt de koek wel in de gaten, per oven de tijd verschillen. De koek is gaar wanneer je er met een (sate)prikker in prikt en deze er schoon/droog uit komt.
– Voeg niet meteen al het water toe, maar beetje voor beetje. Het beslag moet dikker zijn dan een cakebeslag.
– Je kunt altijd meer of minder noten toevoegen. Ook kun je de rozijnen/abrikozen weglaten of vervangen voor een ander gedroogd fruit.
– Bak er meerdere tegelijk, voor je het weet zijn ze op!